1. Aktualności
  2. Polska

XXV Krajowa Ocena Serów i Twarogów, Chorzów – Dąbrowa Górnicza, 2017. Wyniki

Źródło: Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy
Autor: Janusz Górski
© fmh
© fmh

Podczas corocznie odbywającego się Euroforum Polskiego Mleczarstwa, odbyła się Krajowa Ocena Serów i Twarogów. Decyzją Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy zostały powołane Komisja Superarbitrów i Zespoły Arbitrów do oceny zgłoszonych produktów.
W Komisji Superarbitrów zasiedli: Przewodniczący – prof.. dr hab. Bogusław Staniewski; Członkowie: prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, mgr inż. Marek Murawski, prof. dr hab. Jan Pikul, dr hab. Antoni Pluta, prof. SGGW, prof. dr hab. Arnold Reps, mgr inż. Hanna Bogdańska – Zaręba. Zespoły Arbitrów i Komisja Superarbitrów pracowały pod przewodnictwem prof. dr hab. Bogusława Staniewskiego.


Komisja Arbitrów pracowała w składzie:
Zespół nr 1: Justyna Żulewska – przewodnicząca; Anna Bieńczak, Adriana Łobacz, Martin Poellner, Marek Szołtysik, Maria Fojcik.
Zespół nr 2: Sylwia Tarczyńska – przewodnicząca; Aldona Grudzień, Anna Dąbrowska, Katarzyna Staniewska, Piotr Fojcik.
Zespół nr 3: Jarosław Kowalik – przewodniczący; Jacek Chudziński, Lucyna Kłębukowska, Hanna Nowak, Halina Czekaj.
Zespół nr 4: Katarzyna Kiełczewska – przewodnicząca; Maria Czerniewicz, Ewelina Nowak, Michał Smoczyński, Urszula Smyk.
Produkty oceniano w 13 grupach. Laureatami zostali:
Grupa I. Sery holenderskie.
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach za ser Gouda o zawartości tłuszczu 45% w s.m.
Grupa II . Sery szwajcarskie i szwajcarsko – holenderskie
Hajnówka (OSM) za ser dojrzewający „Oko na Żubra”
Łowicz (OSM) za ser Ementaler
Sierpc (OSM) za ser Królewski blok
Ryki (SM) ser Rycki Maasdam
Ryki (SM) ser Rycki Edam Wędzony
Włoszczowa (OSM) Ser Włoszczowski typu szwajcarskiego
Proszkownia Mleka za Staropolski ser z dziurami
Grupa III. Sery nalewane (tylżycki i pochodne)
Mlekpol (SM) za ser Salami w plastrach
Grupa IV. Sery pleśniowe ( z porostem i przerostem)
Lazur (SZGPR) za ser pleśniowy Lazur Błękitny, porcja 100 g
Grupa V. Sery o okresie dojrzewania powyżej 3 miesiące ( w tym typu szwajcarskiego, włoskiego do tarcia).
Włoszczowa (OSM) za ser Czarna Perła Długojrzewający
Mlekpol (SM) za ser Jantar
Grupa VI. Sery pozostałe ( w tym cheddar, mozzarella, sery w solance, sery smażone)
Piaski (OSM) za Mozzarella
Grodzisk Mazowiecki (OSM) za Mozzarella w zalewie Mini 125 g
Grupa VII. Twarogi produkowane metodą tradycyjną
Wart-Milk (OSM) za Ser Twarogowy Tłusty „Klinka”
Koło (OSM) za Ser Twarogowy Grodkowski \"klinek\"
Międzyborz (OSM) za Twaróg Klinek Międzyborski
Bychawa (OSM) Klinek Tłusty Twaróg Z Bychawy
Piaski (OSM) Twaróg Śmietankowy
Grupa VIII. Twarogi produkowane wg technologii z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych
Cuiavia (OSM) za Twaróg Półtłusty Z Inowrocławia
Łowicz (OSM) Twaróg Półtłusty Bez Laktozy 250 g
Siedlce (OSM) Twaróg Półtłusty Krajanka Bez Laktozy
Kujawska (SM) za Twaróg Półtłusty Krajanka 700 -900 g
Mlekpol (SM) za Twaróg Półtłusty Bez Laktozy
Grupa IX. Serki twarogowe ziarniste
Piątnica (OSM) Serek Wiejski Z Malinami I Żurawiną
Krasnystaw (OSM) Serek Wiejski
Grupa X. Serki twarogowe homogenizowane produkowane metoda wirówkową i ultrafiltracji
Wieluń (SDM)za Twarożek Kanapkowo - Sernikowy „Mój Ulubiony”
Bieluch (SM) za Serek Śmietankowy - Kanapkowy Bieluch
Jana (ŚSM) za Serek Premium o smaku czekoladowym z dodatkiem owoców (wiśnia, gruszka, pomarańcza).
Grupa XI. Pozostałe sery twarogowe
Mlekpol(SM) Serek Puszysty „Łaciate” zestaw 5-ciu smaków: naturalny, z cebulą i szczypiorkiem, z czosnkiem, z chrzanem, meksykański smak
Grupa XII. Sery topione.
Lacpol (PHZSM) za Ser Topiony Kremowy z Papryką
Produkt Mleczny Roku 2017
Statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2017” za produkt Paluszki Serowe otrzymała Grupa Mlekovita