1. Aktualności
  2. Polska

Serek topiony z mleczarni Mońki (MSM) z tytułem „Top Produkt” i certyfikatem jakości „Doceń polskie”

Źródło: Mońki (MSM)
Autor: Janusz Górski

W tym roku, w ramach XXIV atestacji żywności w Programie „Doceń polskie”, certyfikat jakości oraz znak promocyjny „Top Produkt” przyznany został produktowi Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej Mońki. Wyróżnienie dla sera topionego kremowego świadczy zarówno o jego popularności wśród klientów, jak i uznaniu, jakim cieszy się w gronie ekspertów z branży.


Podczas kwietniowej atestacji w ramach XXIV edycji Certyfikacji Programu „Doceń polskie” do grona wyróżnionych produktów dołączył ser topiony kremowy MSM Mońki.
Program „Doceń polskie” stworzony został z myślą o promowaniu polskich produktów, które ze względu na swoją jakość zasługują na uwagę konsumentów. Inicjatywna objęta jest honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do 24. edycji programu zgłoszonych zostało aż 200 wyrobów z ofert 75 producentów. Podczas atestacji, dnia 26.04.2017, Loża Ekspertów, w której skład wchodzą specjaliści i technolodzy z branży żywieniowej, przyznawała każdemu z nich punkty, m.in.: za walory smakowe, jakość składników, stosunek jakości do ceny oraz wygląd. Certyfikatem „Doceń polskie” odznaczone zostały tylko te produkty, które otrzymały wynik minimum 7,5. Z kolei znak promocyjny „Top Produkt” stanowił wyróżnienie tylko dla wyrobów z maksymalną ilością punktów. Takim właśnie produktem stał się ser topiony kremowy Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej Mońki, zdobywając najwyższe oceny i dwa tytuły jednocześnie.
– Wszystkie nasze produkty powstają na bazie ściśle wyselekcjonowanego mleka. Ser topiony kremowy cechuje się niezwykle aksamitną konsystencją oraz pełnią delikatnego smaku. Produkt ten idealnie dopełni dania przygotowane tak na ciepło, jak i na zimno, pozwalając odkryć zupełnie nowe oblicze znanych potraw, takich jak kanapki, sosy, zupy czy zapiekanki. Warto zauważyć, że nagrodzony serek wyróżnia się na tle naszej oferty, w której znaleźć można przede wszystkim sery żółte. Tym bardziej cieszy nas fakt, że trud podjęty we wdrożenie nowej grupy produktowej został doceniony przez konsumentów i ekspertów – mówi Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.
Z pełną gamą produktów Mońki (MSM) oraz nieograniczoną ilością inspirujących przepisów, stworzonych na bazie aromatycznych serów, można zapoznać się na www.msm-monki.pl.
Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.