1. Aktualności
  2. Świat

Malezja: Fonterra otwiera zmodernizowaną proszkownię

Autor: Janusz Górski

Nowy zakład przeszedł modernizację kosztem 4,3 mln euro. Jej celem było zwiększenie efektywności oraz podniesienie standardów w zakresie bezpieczeństwa i jakości na poziom światowy.
Dzięki inwestycji zakład będzie miał potencjał wytwarzania 30 tys. ton mleka w proszku rocznie.


W opinii Jose Miguela Porraz Lando, Dyrektora Zarządzającego Fonterry na teren Malezji i Singapuru, Fonterra jest lepiej przygotowana na zaspokajanie popytu na produkty mleczarskie nie tylko w Malezji, ale w 13 innych krajach Azji Płd-Wsch. Umocni to także pozycję Fonterry jako regionalnego lidera mleczarskiego.
Fonterra jest obecna w Malezji od 40 lat. Zatrudnia ponad 700 osób w dwóch zakładach, biurach i usługach serwisowych. Sprzedaje tu produkty pod markami Anlene, Anmum (Materna, Lacta i Essential), Fernleaf oraz Anchor.
W ciągu ostatnich 6 lat Fonterra zainwestowała w Malezji równowartość ponad 12 mln euro.