1. Aktualności
  2. Polska

Chr. Hansen: Wymagania wobec kultur do produkcji twarogów są bardzo wysokie

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© chr. hansen

– Chr. Hansen, jako czołowy gracz na rynku, posiada kompletną ofertę kultur, do produkcji wszelkiego rodzaju serów twarogowych – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marcin Kuprewicz, Business Manager Dairy w Chr. Hansen Poland. – W polskim twarożkarstwie jesteśmy obecni już od lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, kiedy to „szczepionki Hansena”, do produkcji zakwasów macierzystych, były obiektem pożądania każdego mleczarza. W latach dziewięćdziesiątych pojawiły się pierwsze kultury DVS, które od razu przypadły do gustu producentom, zapewniając dużo lepszą jakość, komfort i bezpieczeństwo produkcji.

– Od tamtych lat zmieniło się praktycznie wszystko, od metod wytwarzania do oczywiście samych kultur, które muszą podołać wyzwaniom czasów współczesnych. Twarogi produkuje się obecnie na bardzo nowoczesnych liniach (co bardzo cieszy, naszej krajowej produkcji), o dużych lub bardzo dużych wydajnościach. Producenci wymagają, by kultury używane do produkcji charakteryzowały się bardzo dobrymi walorami użytkowymi (ułatwiającymi obróbkę skrzepu), krótkim czasem fermentacji, dużą odpornością fagową (zapewniającą standard i bezpieczeństwo produkcji), a jednocześnie zapewniały bardzo dobre wydatki i organoleptykę do końca okresu przydatności, który sięga obecnie nawet 30 dni – podkreśla Marcin Kuprewicz.– Tak wysokie wymagania sprawiają, że tylko nieliczne kultury są w stanie je spełnić. Produkty Chr. Hansen cieszą się ogromnym uznaniem klientów, a takie serie szczepionek jak Exact Fit (do produkcji twarogów tradycyjnych, czy Fresco do serków ziarnistych), stały się na rynku polskim prawdziwymi bestselerami – dodaje nasz rozmówca.– Pomimo ogromnego postępu technicznego i technologicznego, długi okres przydatności do spożycia powoduje, że producenci zmagają się często z problemami mikrobiologicznymi. Najczęściej są to zakażenia drożdżami, które powodują wady organoleptyczne i wzmożone gazowanie objawiające się bombażem opakowania. Z pomocą przychodzą wtedy najnowsze kultury bioprotekcyjne w naszej ofercie, czyli FreshQ Cheese 1, które zapewniają naturalną ochronę produktu skuteczniej od konserwantów chemicznych – wskazuje Marcin Kuprewicz, Business Manager Dairy w Chr. Hansen Poland.

Ostatnie wiadomości o firmie