1. Aktualności
  2. Świat

Nowa Zelandia: Fonterra będzie mieć nowy zakład produkujący mozzarellę do pizzy

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
Projekt zakładu © fonterra

Naturalna mozzarella będzie wytwarzana w zakładzie w Clandeboye. Fonterra stanie się w ten sposób największym producentem mozzarelli na południowej półkuli. Inwestycja kosztowała 240 mln dolarów. Fonterra podwoi w ten sposób swoje zdolności produkcyjne mozzarelli.


Mozzarella nowozelandzkiej firmy jest przechowywana w postaci mrożonej (dzięki opatentowanemu procesowi szybkiego zamrażania IQF). Firma chwali się naturalnością produktu i brakiem chemicznych dodatków. Zamiast 3-miesięcznego dojrzewania firma uzyskuje produkt w 6 godzin.
Firma zabezpieczyłą już przerób laktozy i serwatki otrzymywanych w trakcie produkcji mozzarelli.
Więcej niż połowa pizzy sprzedawanej w Chinach zawiera mozzarellę pochodzenia nowozelandzkiego.
Jak podają Nowozelandczycy 40% Chińczyków spożywa posiłki na modłę zachodnią, a zużycie produktów mleczarskich w sektorze foodservice wzrosło o 30% w ciągu 5 lat.
Prace przy projekcie znalazł 1 000 osób. Prace trwać będą do września 2018 roku.