1. Aktualności
  2. Świat

Tine: Norwegia wśród liderów niskiego stosowania antybiotyków w produkcji żywności

Źródło: Forum Mleczarskie za Tine
Autor: Janusz Górski
© fm

Europejska Agencja Leków opublikowała raport z którego wynika, że kraje skandynawskie Norwegia i Islandia są liderami jeśli chodzi o najniższe zużycie antybiotyków w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego. Używają one odpowiednio: 4 i 6 mg/kg. Niechlubnymi liderami jest Cypr 408 mg/kg i Włochy 370 mg/kg. Wyraźnie mniej od tych liderów używa się antybiotyków w Hiszpanii: 249 mg/kg oraz w Niemczech 211 mg/kg.


Bardzo dobry wynik (tylko nieznacznie wyższy od Norwegii) uzyskały: Szwecja (14 mg/kg), Finlandia (24 mg/kg) oraz kraje bałtyckie (Łotwa i Litwa), Dania, Słowenia i Słowacja (44 mg/kg). Polska z wynikiem 120 mg/kg plasuje się na 18. pozycji. Za nią ze skokowo gorszymi wynikami plasują się Portugalczycy, Belgowie i Węgrzy (od 161 do 192 mlg/kg).
Antybiotyki są stosowane w celu zapobiegania i eliminacji chorób u zwierząt. Praca na rzecz ich ograniczenia ich oznacza wiele lat badań i innowacji, wliczając pracę nad dobrostanem zwierząt, hodowlą i żywieniem. W Norwegii obserwuje się stały spadek sprzedaży antybiotyków dla zwierząt. Od 2010 do 2014 roku ich sprzedaż spadła o 24%.