1. Aktualności
  2. Polska

Kulinaria: Tak smakuje Dolce Vita - Zupa cebulowa z serem Asiago

Źródło: Tak smakuje Dolce Vita
Autor: Monika Czaplicka
© tak smakuje dolce vita

Cebulę pokrój w cienkie plasterki, dodaj 2 rozgniecione ząbki czosnku, masło i duś na wolnym ogniu przez ok. 45 minut, aż będzie bardzo miękka i złocistobrązowa. Dodaj bulion i liście tymianku. Gotuj pół godziny. Zupę rozlej do misek i posyp świeżo startym serem Asiago, wstaw do piekarnika i zapiecz (możesz też użyć ręcznego palnika gazowego). Opiecz pieczywo, kromki potrzyj świeżo rozkrojonymi 2 ząbkami czosnku. Serwuj gorące.


Porcje: 4
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 90 min
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 100 g sera Asiago
- 6-8 kromek ciabatty
- pół pęczka tymianku
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku