1. Aktualności
  2. Świat

Nowa Zelandia: Zakład Fonterry Waitoa wypuści na rynek dodatkowe 40 mln litrów śmietanki

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Rosnący popyt skłonił Fonterrę do przyspieszenia prac, które pierwotnie miały zakończyć się w 2018 roku. Zakład będzie działał już w lutym 2017 roku. Koszt inwestycji to 12 mln NZD.


Wiadomo, że przyspieszenie wynikło z rosnącego popytu w Chinach na rynku foodservice. Grant Watson, Dyrektor Global Foodservice w Fonterra potwierdza, że produkcja jest zabezpieczona w zamówieniach. Raporty Fonterry pokazują, że jej dział foodservice rośnie w tempie 15% rocznie.
W marcu nowe linie Fonterry wyprodukują 112 tys. opakowań nowej śmietanki na godzinę. Zatrudnienie wzrośnie o 14 osób. Pełne wykorzystanie mocy nastąpi już w kwietniu.