1. Aktualności
  2. Świat

Fonterra wprowadza wysokie standardy w zakresie oszczędności mediów

Źródło: Fonterra
Autor: Janusz Górski

Przedstawiciel Fonterry, Jacqueline Chow podczas World Dairy Summit prowadzonej przez IDF (International Dairy Federation) podkreśliła problem jakości wody i degradacji zasobów środowiskowych, co jest punktem wyjścia do prowadzenia zrównoważonego rozwoju firm mleczarskich.


Jak powiedziała przedstawicielka Fonterry, firma zużywa rocznie 45 mln m3 wody w procesie przetwórczym w Nowej Zelandii. Odzyskuje prawie 6%. Ale najnowsze inwestycje są bardziej efektywne. Instalacje w zakładzie Pahiatua pracujące na terenie proszkowni pozwalają odzyskać do 90% kondensatu do celów rolniczych.
Przemówienie przedstawicielki Fonterry podczas konferencji w Rotterdamie było obserwowane ze szczególną uwagą, gdyż firma ta od 2003 roku prowadzi w pracach na rzecz redukcji wpływu przetwórstwa mleczarskiego na środowisko naturalne. Prace te prowadzi razem z organami nowozelandzkiego rządu. Od tego czasu firma zainwestowała 1 mld dolarów w modernizację ścieków biegnących 24 tys. km rur z gospodarstw rolnych współpracujących z Fonterrą.