1. Aktualności
  2. Świat

USA: Arla Foods i Dairy Farmers of America (DFA) tworzą joint venture

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Przedmiotem działania firmy będzie zbudowanie serowni w USA do produkcji sera cheddar klasy premium. To największy segment sera w USA – co trzeci sprzedawany w Ameryce ser jest właśnie tego gatunku. Serownia powstanie w zachodniej części stanu Nowy Jork. Mleko dostarczy osiem dużych farm mlecznych. Wielkość dostaw to około 70 tys. ton rocznie.


Obie firmy wyłożą 58 mln USD, z czego 10,3 mln USD pochodzić będzie z Arla Foods. DFA obejmie 70% udziałów. Produkcja w nowej serowni rozpocznie się w 2017 roku.
Rynek amerykański jest jednym z sześciu strategicznych rynków dla Arli. Celem firmy jest stać się jednym z 10 największych dostawców do sektora retail. Arla Foods liczy na konsumentów, którzy poszukują serów produkowanych z czystego mleka w procesie, w którym nie używa się sztucznych dodatków.
W USA Arla Foods sprzedaje asortyment o wartości 123 mln USD rocznie (dane za 2015 rok).