1. Aktualności
  2. Polska

Mlekoma Dairy wprowadza na rynek większe opakowanie sera Mascarpone

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Nowa gramatura to 500 g i wynika z zapotrzebowania na większą porcję tego produktu. Mascarpone to łagodny, lekko słodki ser ze śmietanki. Receptura pochodzi z Lombardii, a tradycja wytwarzania tego pysznego sera sięga XVI wieku. Początkowo był to produkt sezonowy, można było go skosztować tylko jesienią i zimą. Obecnie jest dostępny przez cały rok.

Ser Mascarpone doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do deserów. Jest również świetnym zamiennikiem masła lub śmietany w rozmaitych sosach. Zastosowanie sera Mascarpone podkreśla smak potraw, nadaje im kremową konsystencję. Podczas nadchodzących Świąt Wielkanocnych będzie nieodzownym składnikiem serników.
Mlekoma proponuje Mascarpone w gramaturach 250 g, 500 g i 2 kg. Zapraszamy do odwiedzania strony www.mlekoma.pl i inspirowania się przepisami na pyszności z Mascarpone.