1. Aktualności
  2. Świat

Łotwa: Food Union zainwestowała 20 mln euro w procesy technologii śmietany

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Efektem jest nowa seria produktów Limbažu Piens. Aby uruchomić produkcję linii śmietan Masters Limbažu opracowano specjalny standard jakości produkcji i wprowadzono mechanizmy kontroli wielopoziomowych w procesach i technologii produkcji. Do produkcji przeznaczone jest oddzielnie przetwarzane świeże mleko oraz wyselekcjonowane szczepy bakterii, które odpowiadają za pożądany smak i konsystencję śmietany, dają niezbędnego poziomu kwasowości i pozwalają utrzymać wyrównaną jakość produktu.


Wszystkie produkty 15%, 20%, 25% będą kosztować w łotewskich sklepów 0,89 euro.
Food Union jest największym przedsiębiorstwem mleczarskim na Łotwie i wiodącym producentem żywności i napojów. W skład przedsiębiorstwa wchodzą dwie z największych firm mleczarskich: JSC Rigas piena Kombinats i Piens JSC Valmieras oraz największy producent lodów na Łotwie – AS Premia Foods.
Obroty firmy za 2014 rok wyniosły 175 mln euro.