1. Aktualności
  2. Polska

Mlekoma Dairy: Środek ciężkości w sprzedaży serów twardych przesuwa się w stronę serów z dziurami

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© mlekoma

– W strukturze produkcji i sprzedaży serów dojrzewających nadal przeważają sery typu holenderskiego (Gouda, Edamski) – mówi Forum Mleczarskiemu Cezary Braszka, Dyrektor Regionalny Sprzedaży w firmie Mlekoma Dairy. – Można jednak zauważyć stopniowy wzrost zainteresowania konsumentów innymi gatunkami serów np. typu szwajcarskiego. Trudna sytuacja na rynku mleczarstwa zmusza producentów do zwiększenia swojej oferty co do sposobu pakowania i gatunków serów – dodaje Dyrektor Regionalny Mlekomy.


– Polacy wciąż najczęściej sięgają po sery w blokach. Jest to spowodowane przyzwyczajeniem oraz ceną. Coraz więcej klientów dokonuje zakupów sera w różnej formie opakowania (plastry otwórz/zamknij, porcje).W najbliższych latach na pewno zwiększy się udział serów porcjowanych, ze względu na dynamiczny wzrost liczby sklepów samoobsługowych. Największą sprzedaż na rynku serów osiągają producenci o zasięgu ogólnopolskim Mlekpol, Mlekovita, Ryki, Mońki, Sierpc – wskazuje Cezary Braszka z Mlekomy.