1. Aktualności
  2. Polska

Hochland Polska: Finał kulinarnych zmagań w ramach konkursu „A jak Ciebie inspiruje Almette”

Źródło: Hochland Polska
Autor: Monika Czaplicka
© hochland polska
© hochland polska

Grupa blogerów kulinarnych została zaproszona do współtworzenia przepisów z wykorzystaniem puszystego sera Almette w ramach zorganizowanego konkursu.
Etap pierwszy to było standardowe nadsyłanie zgłoszeń (przepis + zdjęcie). 85 autorów topowych blogów kulinarnych o łącznym zasięgu 1,569,500 użytkowników przesłało 251 przepisów na dania z Almette, jednocześnie umieszczając je na swoich blogach.

W półfinale wyłoniono 10 blogerów. Drugim etapem był event i finałowa walka w stylu TopChef, gdzie pod okiem mistrza kuchni - Davida Gaboriaud - 10 finalistów walczyło o pieniądze i sławę - wprowadzenie zwycięskiego dania do menu restauracji.
Na finał konkursu do warszawskiego studia „Cook up” finaliści przyjechali z całej Polski z pomocnikami i rodzinami. Na przygotowanie finałowego dania mieli 60 minut, a do dyspozycji serki Almette i wiele innych produktów, jak jarmuż, kolorowe marchewki, pasternak czy ryby.
Uczestnicy wykorzystali 100 opakowań serka Almette.
Najlepsza okazała się Iwona Orzechowska - Zeidler z bloga Qchenne Wariacje (Smakowity Blog Kulinarny), która przygotowała pyszną zupę krem z dyni z ziołowym pesto i tortellini z Almette.
Finałowe, nagrodzone danie było dostępne w karcie znanej warszawskiej restauracji Żurawina przez jeden miesiąc.
Więcej kulinarnych inspiracji można znaleźć na stronie www.almette.pl