Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Finlandia: Valio powiększa zakład w Lapinlahti

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2014-09-03 16:01:30

Nowy zakład to w rzeczywistości proszkownia, która będzie specjalizować się dodatkach najwyższej jakości do odżywek dla niemowląt. Koszt inwestycji 70 mln €. Pracuje tu udoskonalona instalacja do demineralizacji serwatki, pozostawiająca najcenniejsze składniki w produkcie gotowym. Produkt gotowy oferowany jest producentom odżywek dla dzieci.
Valio należy do liderów światowych w produkcji serwatek w proszku (marka Demi).

Najważniejszym kierunkiem sprzedaży są Chiny, ale jak podaje Valio – popyt na produkty tego typu rośnie w skali globalnej. – Jesteśmy w stanie sprostać najbardziej wyśrubowane oczekiwania producentów żywności dla niemowląt w zakresie higieny, jakości i śledzenia naszych produktów – mówi Starszy Wiceprezes Reima Luomala, Szef Działu Proszkowego Valio.
Dzięki najnowszej technologii, zakład będzie zużywał mniej wody w celach higienizacji i w processingu. Dodatkowo zakład został wkomponowany w krajobraz i ozdobiony przez Pauno Pohjolainena, artystę, który otrzymał nagrodę Ars Fennica w 1997 i medal Pro Finlandia w 2005 roku.
Powierzchnia nowego zakładu to 14 500 m2, kubatura 103,400 m³, siedem pięter, wysokość 40 metrów. Maksymalne możliwości przetwórcze: 40 tys. ton rocznie. Liczba pracowników: blisko 300 osób. Zakład w Lapinlahti przetwarza 300 mln litrów mleka rocznie.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25