1. Aktualności
  2. Świat

Finlandia: Valio powiększa zakład w Lapinlahti

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Nowy zakład to w rzeczywistości proszkownia, która będzie specjalizować się dodatkach najwyższej jakości do odżywek dla niemowląt. Koszt inwestycji 70 mln €. Pracuje tu udoskonalona instalacja do demineralizacji serwatki, pozostawiająca najcenniejsze składniki w produkcie gotowym. Produkt gotowy oferowany jest producentom odżywek dla dzieci.
Valio należy do liderów światowych w produkcji serwatek w proszku (marka Demi).


Najważniejszym kierunkiem sprzedaży są Chiny, ale jak podaje Valio – popyt na produkty tego typu rośnie w skali globalnej. – Jesteśmy w stanie sprostać najbardziej wyśrubowane oczekiwania producentów żywności dla niemowląt w zakresie higieny, jakości i śledzenia naszych produktów – mówi Starszy Wiceprezes Reima Luomala, Szef Działu Proszkowego Valio.
Dzięki najnowszej technologii, zakład będzie zużywał mniej wody w celach higienizacji i w processingu. Dodatkowo zakład został wkomponowany w krajobraz i ozdobiony przez Pauno Pohjolainena, artystę, który otrzymał nagrodę Ars Fennica w 1997 i medal Pro Finlandia w 2005 roku.
Powierzchnia nowego zakładu to 14 500 m2, kubatura 103,400 m³, siedem pięter, wysokość 40 metrów. Maksymalne możliwości przetwórcze: 40 tys. ton rocznie. Liczba pracowników: blisko 300 osób. Zakład w Lapinlahti przetwarza 300 mln litrów mleka rocznie.