1. Aktualności
  2. Świat

Kuchnia KaMos: Sos z sera pleśniowego podkreśli smak warzyw

Źródło: KaMos (SM)
Autor: Janusz Górski
© fotolia

Sezon na kalafiory i brokuły w pełni! Choć często kupujemy je w formie mrożonek, warto sięgać po nie właśnie teraz, gdy są nie tylko najtańsze, ale też łatwo dostępne. Aby nadać charakteru daniom z tych obfitujących w witaminy warzyw, przygotujmy sos na bazie sera pleśniowego – świetnie podkreśli ich smak!


W kalafiorze znajdziemy tak istotne dla naszego zdrowia składniki, jak sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor czy jod. To także istotne źródło błonnika i witamin K, B1, B2 i B6. Nie wszyscy wiedzą, że wystarczy zaledwie 100 g tego niepozornego warzywa, by pokryć dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. Równie cenne dla naszego zdrowia są brokuły – są jednymi z najlepszych źródeł witaminy A, korzystnie wpływającej na poprawę naszego wzroku oraz kondycję włosów, skóry i paznokci. W brokułach znajdziemy też sporą dawkę witaminy E, K, C i B1 oraz potasu, fosforu, wapnia, żelaza i pomocnego w leczeniu cukrzycy chromu.
Kalafior, nieco popularniejszy od brokułu, podajemy zwykle ugotowany i polany bułką tartą podsmażoną na maśle. Warto jednak wypróbować nieco mniej oczywiste rozwiązanie, jakim może być sos na bazie sera pleśniowego, na przykład wzorowanego na francuskim roqueforcie rokpola. – Występująca w rokpolu pleśń, uzyskana dzięki zastosowaniu grzybów typu pędzlak, nadaje serowi charakterystyczny, słony i ostry smak oraz grzybowy zapach – mówi Ireneusz Żmijan, ekspert Spółdzielni Mleczarskiej „KaMos”, pierwszego w Polsce producenta sera pleśniowego typu rokpol. – Intensywny, lekko słony smak pleśniowego sera idealnie komponuje się z brokułami czy kalafiorami, które zdaniem wielu są pozbawione wyrazistego smaku – dodaje. Jeśli więc chcemy sprawić, aby brokuł czy kalafior nie były nudne i zachwyciły swoim smakiem naszych bliskich, podajmy go z pysznym sosem z sera pleśniowego. Poniżej prezentujemy przepis na to smaczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu danie.
Gotowany na parze kalafior z sosem z sera pleśniowego rokpol
Składniki:
• 1 główka kalafiora
• 100 g Kamiennogórskiego sera pleśniowego KaMos
• 100 g serka topionego
• 1 kostka rosołowa lub bulionetka drobiowa
• szklanka śmietany 36%
• opcjonalnie natka pietruszki
• sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
Kalafior podziel na różyczki i lekko podgotuj na parze. Jeśli nie masz odpowiedniego naczynia, wykorzystaj duży garnek i sitko, na którym położysz różyczki. Zagotuj 350 ml wody i rozpuść w niej kostkę rosołową lub bulionetkę. Zmniejsz ogień i wlej śmietanę, po czym ponownie zagotuj całość. Znów zmniejsz ogień, dodaj pokrojony w kawałki serek topiony i cały czas mieszając podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj pokruszony ser pleśniowy i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Smacznego!