Inwestycje i przejęcia intensywne w branży mleczarskiej
Ostatnie miesiące są niezwykle bogate w działania o charakterze przyłączeniowym. Tylko w Irlandii Irish Dairy Board (IDB) planuje się budowę zakładu pakowania masła o mocy 49 tys. ton. Spółdzielnia North Cork w tym czasie otworzyła proszkownię kosztem 5 mln €. Arla Foods inwestuje w Holandii w zakład produkcji wyrobów świeżych kosztem 9,7 mln €, a Hochwald inwestuje w Niemczech 4,6 mln €.
W Australii Saputo przejęło po długich bojach serownię Warrnambool, a Parmalat firmę Harvey Fresh. Trwa boom inwestycyjny na Nowej Zelandii: Fonterra otworzyła wielki zakład produktów UHT w Waitoa, a w planie są kolejne proszkownie. W tym czasie Yili, Yashili, Westland, Miraka i Dairy Goat pobudują proszkownie mleka pod bokiem Fonterry.