Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Uczniowie głodni… wiedzy

Źródło: Bielmar ZT   Dodano: 2014-05-08 09:38:52

© bielmar

Ponad 50 placówek oświatowych zgłosiło się już do programu „Śniadaniowa Klasa”.
W przedszkolach, szkołach podstawowych i gimnazjach na terenie całej Polski odbędą się bezpłatne wykłady przeprowadzone przez dietetyków dotyczące zasad prawidłowego odżywiania. Tylko w zeszłym roku z wykładów „Śniadaniowej Klasy” skorzystało ponad 1 500 osób!

Według badań (1) prawie ćwierć miliona dzieci ze szkół podstawowych wychodzi z domu bez śniadania, a 40% uczniów z klas 1-6 nie je również drugiego śniadania. Natomiast według grupy Ipsos (2) dwie trzecie dzieci w wieku 9-14 lat kupuje samodzielnie przekąski. Najczęściej wybierają: batony i wafle, drożdżówki i dosładzane soki owocowe.
Jednym z czołowych błędów popełnianych przez młodych ludzi jest zapominanie o najważniejszym posiłku w ciągu dnia – śniadaniu. To,co zjemy rano wpływa na nasze funkcjonowanie, samopoczucie i kondycję fizyczną w ciągu całego dnia. Nie powinno zabraknąć w śniadaniu produktów, które są bogate w białko, błonnik, witaminy czy składniki mineralne.
Idealnym rozwiązaniem będzie kanapka zrobiona z ciemnego pieczywa, zawierającego błonnik i białko, posmarowanego dobry tłuszczem roślinnym, np. margaryną „Śniadaniowa Klasyczna”, chudej wędliny i warzyw (liścia sałaty, plastra pomidora, ogórka, rzodkiewki). Tak przygotowane śniadanie sprawdzi się również w szkole. Do lunch boxu można dołożyć ulubiony owoc, jogurt i butelkę wody mineralnej lub ulubionego soku.
Poziom świadomości młodzieży o profilaktyce zdrowotnej jest niestety nadal niski. Uczniowie jedzą nieregularnie posiłki, zapominają o tym pierwszym, a także spożywają głównie niezdrowe przekąski, zakupione w drodze do szkoły lub w sklepiku szkolnym – mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, organizator akcji „Śniadaniowa Klasa” – Dlatego w trosce o dobre nawyki żywieniowe, we współpracy z rekomendowanymi dietetykami, zorganizujemy wykłady dotyczące nawyków żywieniowych i podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Miejsce spotkań jest nieprzypadkowe, ponieważ to właśnie szkoła powinna dbać o to, by uczniowie zdrowo się odżywiali.
W bezpłatnych wykładach może wziąć udział każda grupa (z przedszkola, świetlicy, szkoły podstawowej, gimnazjum, liceum, uczniowskiego klubu sportowego, centrum kultury, Uniwersytetu Trzeciego Wieku, itp.). Program skierowany jest również do uczniowskich klubów sportowych, dla których przewidziane są osobne zajęcia poświęcone zasadom prawidłowego odżywiania w sporcie.
Do programu „Śniadaniowa Klasa” można się zgłaszać za pomocą formularza dostępnego na stronie http://www.sniadaniowaklasa.pl/przylacz-sie-do-programu/.
(1) wywiady z wychowawcami klas 1-6 szkół podstawowych) przeprowadzonych w kwietniu 2011 r. przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Banków Żywności i firmy Danone
(2) Grupa Ipsos przeprowadza badania dotyczące zmian w zwyczajach żywieniowych Polaków, lipiec 2012 r

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25