1. Aktualności
  2. Polska

Grupa Lacpol: W handlu nowoczesnym przeważa klinek

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© mlecz wolsztyn

– Grupa Lacpol od lat docenia atrakcyjność rynku serów białych, co bezpośrednio przekłada się na naszą bogatą ofertę tego typu produktów zarówno pod względem sposobu produkcji – twarogi ociekowe, formowane, krajanki, jak również ich rodzajów – twarogi chude, półtłuste oraz tłuste. Większość naszych produktów oferujemy pod wspólną, parasolową marką Hula Krasula, a dominującym opakowaniem jest funkcjonalna folia próżniowa, która zapewnia naszym twarogom szczelną osłonę i gwarantuje dłuższy termin przydatności – mówi Forum Mleczarskiemu Tomasz Barski, Wiceprezes Zarządu ds. Handlu w Mlecz (ZPM) w Wolsztynie (Grupa Lacpol).


– W kanale nowoczesnym przeważają twarogi półtłuste produkowane metodą ociekową, szczególnie w kształcie klinka oraz twarogi pakowane w wiaderka 0,5 kg i 1 kg. Natomiast w kanale tradycyjnym dominują nadal twarogi formowane. Wysoki udział posiada również krajanka, szczególnie na rynkach lokalnych, przywiązanych w dużej mierze do tradycji i niższych cen – zauważa Tomasz Barski. – Dla segmentu HoReCa posiadamy twarogi pakowane w 5 kg wiadra. Nasze sery to idealne połączenie przystępnej ceny, funkcjonalnego opakowania i wyśmienitego smaku. Mimo wszystko cały czas pracujemy nad ich dalszym rozwojem, a główny nacisk kładziemy na opakowania, które mają być jeszcze bardziej ergonomiczne i estetyczne dla konsumenta - dodaje Tomasz Barski Wiceprezes Zarządu ds. Handlu w Mlecz (ZPM) w Wolsztynie (Grupa Lacpol).