1. Aktualności
  2. Polska

Czarnków (OSM): Sery smażone znajdują swoich konsumentów na nowych rynkach

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

– Ser smażony, a dokładniej Wielkopolski Ser Smażony, bo taki właśnie produkt otrzymuje w Polsce Chronione Oznaczenie Geograficzne, jest produktem szeroko znanym głównie w regionach zachodniej i południowej części Polski (Wielkopolski i Śląska), nie oznacza to jednak jego nieobecności w pozostałej części kraju – mówi Forum Mleczarskiemu Zofia Just, Wiceprezes Zarządu w Czarnków (OSM). –Przez ostatnie lata Wielkopolski Ser Smażony znajduje swoich zwolenników poza dotychczasowymi obszarami, ludzie zmieniający miejsca zamieszkania zabierają często za sobą zwyczaje i przyzwyczajenia do pewnych produktów żywnościowych, a dzięki łatwemu dostępowi do szybkiej logistyki produkty lokalne „jadą” za swoimi konsumentami.


– Dzięki unijnym zabiegom takim jak oznakowanie pewnych produktów jako tradycyjnych i chronionych otrzymujemy możliwość promowania swojego produktu jako nie tylko lokalnego, ale i ważnego, przecież nie chroni się produktów słabych lub też złych – wskazuje nasza rozmówczyni. – Wielkopolski Ser Smażony, to produkt który występuje w 200-gramowych kubeczkach, w smakach: naturalnym lub z kminkiem. Dodatek kminku to nieodzowny element dla wielu koneserów Sera Smażonego. Największym kanałem dystrybucji Wielkopolskiego Sera Smażonego jest kanał tradycyjny, głównie sklepy lub mniejsze sieci sklepów, jednak ma on też swoją wyrobioną regionalnie pozycję w nowoczesnych wielkopowierzchniowych marketach – podsumowuje Zofia Just, Wiceprezes Zarządu mleczarni Czarnków (OSM).