1. Aktualności
  2. Świat

EFSA zmienia sposób etykietowania żywności z fitosterolami

Źródło: foodexpert.pl
Autor: Janusz Górski

EFSA zmieniła sposób etykietowania żywności z dodatkiem fitosteroli, fitostanoli i ich estrów. Nie masz wysokiego poziomu cholesterolu te produkty nie są dla Ciebie.
W Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie nr 78/2014 - zmieniające załączniki III do rozporządzenia nr 1169/2011. Zmiana odnosi się do załącznika III i punktu 5 dot. etykietowania żywności z dodatkiem fitosteroli, fitostanoli i ich estrów.


EFSA uznała iż informacja o tym, że „środek spożywczy przeznaczony jest wyłącznie dla osób, które chcą obniżyć stężenie cholesterolu we krwi” może potencjalnie zachęcać do używania produktu przez osoby, które nie potrzebują kontrolować stężenia cholesterolu.
Na tej podstawie, wspomniane wyżej obowiązkowe stwierdzenie, zastępuje się zdaniem „produkt nie jest przeznaczony dla ludzi, którzy nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi”.