1. Aktualności
  2. Świat

USA: Emmi wchodzi na rynek jogurtów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski

Większość sprzedaży Emmi w USA stanowią sery znane tylko ze Szwajcarii (np.: tradycyjnie wytwarzany Emmentaler) oraz kozie specjalności. Teraz Emmi wykupiło 25% udziałów w Siggi, producencie jogurtów. Przyczyną tego posunięcia jest dynamiczny rozwój rynku jogurtów w USA, w którym to procesie Emmi też chce uczestniczyć.

Siggi jest firma generującą zaledwie 17 mln $ ze sprzedaży jogurtów typu islandzkiego i skandynawskiego.
Inwestycja jest elementem planu zwiększania sprzedaży międzynarodowej do 50% w strukturze obrotów (obecnie 43%). Co istotne, USA jest największym zagranicznym rynkiem zbytu dla Emmi. Nabycie udziałów w Siggi to kolejna inwestycja po przejęciu firm Roth Käse i Cypress Grove Chevre. Emmi wytwarzać będzie jogurty również w swoim zakładzie Emmi Penn Yan w stanie Nowy Jork.