Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Ryki (SM): Przymierzamy się do produkcji nowych serów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2013-12-16 12:46:10

© ryki (sm)

Cena mleka w zakupie jest bardzo wysoka – to zdecydowanie najwyższy poziom cen, jakie płacimy naszym rolnikom (nadmienię, że w Spółdzielni Mleczarskiej Ryki nigdy jeszcze nie było tak wysokiej ceny płaconej za mleko) – mówi w rozmowie z Forum Mleczarskie Handel Grzegorz Kapusta, Wiceprezes ds. Skupu i Transportu w mleczarni Ryki (SM). – Za ostatnie 9 miesięcy średnia zapłacona cena wyniosła 1,50 zł brutto za litr, a w miesiącu wrześniu – 1,65 zł/litr (dodam, że najwięksi dostawcy otrzymali 1,87 zł/litr). Wysoka jest również cena mleka przerzutowego: 1,75 – 1,85 zł za litr – to również rekordowy poziom.
Rekordowe są też ceny uzyskiwane za sery – w naszej Spółdzielni dochodzą one po raz pierwszy w historii zakładu do poziomu 16 zł/kg (jest to średnia cena realizacji w sprzedaży). Przy tak wysokich parametrach mamy narastająco zysk ok. 9 mln zł (za 9 miesięcy). Jest to też dobry czas dla załogi, bo średnia płaca w tym roku kształtuje się na poziomie 5400 zł brutto. Jak do tego dodamy fakt, że Spółdzielnia zakończyła pięć miesięcy temu inwestycję za ok. 80 mln zł, to wydaje się, że sytuacja jest bardzo dobra. Dla nas to korzystna sytuacja, bo w okresie dobrej koniunktury prowadziliśmy inwestycje. Teraz są już zrealizowane.

– Patrząc na rynek globalnie, najwyższy udział w rynku serów mają najpopularniejsze sery czyli gouda (ok. 40%) oraz ser edamski (ok. 17%). Sery te są dostępne we wszystkich placówkach detalicznych; są też najbardziej dostępne cenowo – wskazuje Grzegorz Kapusta.
– Sery z Ryk to najwyższa półka cenowa. Najlepiej sprzedaje się Rycki Edam (ok. 50% w strukturze sprzedażowej), następnie Ramzes, Hit z Ryk. Na polskim rynku sera coraz popularniejsze stają się także sery długodojrzewające. Nasza Spółdzielnia również przymierza się do produkcji takich serów. Obecnie w swej ofercie mamy Cezara – ser o wydłużonym okresie dojrzewania (3 miesiące), ale w przyszłości postaramy się poszerzyć ofertę o kolejne sery – dodaje Wiceprezes ds. Skupu i Transportu w mleczarni Ryki (SM).

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25