1. Aktualności
  2. Polska

Spomlek (SM): Jakość serów się podnosi

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© spomlek (sm)

– Być może mam wyższe wymagania niż statystyczny klient, ale według jakość serów nie zawsze jest najwyższa – mówi w wywiadzie w Forum Mleczarskie Handel 5/2013 Edward Bajko, Prezes Zarządu mleczarni Spomlek (SM). – Na końcowy efekt wpływa bardzo wiele zmiennych czynników i uzyskanie powtarzalnej najwyższej jakości jest w serowarstwie niezwykle trudne. Słabsze partie produkcyjne zdarzają się nawet najlepszym producentom, ale uczciwość wobec klienta i perspektywiczne myślenie nakazuje przekwalifikowanie takich serów do niższej kategorii i obniżenie ceny – dodaje Prezes Bajko.


– Nie zawsze tak się dzieje, bo pokusa krótkookresowych zysków jest niezwykle silna. W efekcie gorsze sery trafiają na rynek serów markowych i psują obraz całości. Sery o jakości przyzwoitej mają prawo pojawiać się w ofercie do przetargów organizowanych przez sieci handlowe, gdy podstawowym kryterium jest cena, bo wtedy jest to świadomy wybór klienta. Takie sery „no name” nie powinny jednak udawać serów o najwyższej jakości. Dzisiaj jesteśmy jeszcze na takim etapie świadomości konsumentów, że reklamacje jakościowe pojawiają się jedynie w przypadku jakości kompromitującej i to producentów oraz handlowców „rozleniwia”. Oczywiście jakość serów na polskim rynku generalnie się podnosi, ale to, że mamy sery lepsze niż 20 lat temu jest bardziej zjawiskiem naturalnym niż powodem do dumy – podsumowuje Edward Bajko, Prezes Zarządu mleczarni Spomlek (SM).