1. Aktualności
  2. Polska

Frąckowiak (ZPSiH): Zdrowe produkty są coraz częściej doceniane przez konsumentów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© frąckowiak (zpsih)

– Handlowcy coraz częściej chętnie zapoznają się i przyjmują produkty regionalne na swoje półki a pomaga temu ogólnonarodowy trend konsumencki do poszukiwaniu nowych smaków, wysokich jakościowo i tradycyjnych produktów, co jeszcze bardziej aktywizuje rosnący popyt i zainteresowanie klientów. Nasza rola zatem polega na właściwym uświadomieniu o wartości, zaletach i przewadze regionalnych produktów nad powszechnie spotykanymi w większości sklepów. Nie jest to jeszcze powszechne zjawisko, ale sytuacja wyraźnie się poprawia. Zdrowe i smaczne produkty zaczynają być doceniane i poszukiwane – mówi w rozmowie z Forum Mleczarskie Handel Grzegorz Marciniak, Dyrektor ds. Marketingu i Sprzedaży w Frąckowiak (ZPSiH)


– Trudno określić, które produkty regionalne cieszą się największym wzięciem w Polsce. Gust i tradycja, a często i ciekawość konsumenta decydują o powodzeniu danego produktu regionalnego i niepowodzeniu innego. Sery smażone Frąckowiak są doceniane smakowo zarówno przez koneserów tego typu serów jak i nowych, przypadkowych klientów, którzy nigdy nie próbowali, a nawet nie słyszeli o tego typu serach. To bardzo ciekawy i charakterystyczny wyłącznie dla prawdziwego sera smażonego smak. Przez wielu utożsamiany z latami dzieciństwa, wspomnieniami z babciami i mamami (a to przecież dla większości niezapomniane czasy). Chętnie wraca się do tych lat i do tych smaków szczególnie, jeśli pozytywnie wpływają na zdrowie.