1. Aktualności
  2. Świat

FrieslandCampina rozwija program CSR

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski

Koncern z Amersfoort już obniżył zawartość cukru i soli w swoich produktach. Zwiększył efektywność energetyczną o 4%, zapoczątkował inicjatywy w Azji i Afryce w Dairy Development Programme oraz Foqus planet. Rolnicy zasilają energią z instalacji wiatrowych 40% zapotrzebowania ze strony zakładów przetwórczych, a 74% dostawców pasie swoje bydło poza oborami.
CEO FrieslandCampina Cees ’t Hart komentuje: - Pracujemy nad zabezpieczeniem myślenia długoterminowego. Zrównoważony rozwój to część naszej Strategii 2020 nie dlatego, że społeczeństwo czy konsumenci tego od nas oczekują, ale dlatego, że traktujemy naszych udziałowców poważnie.


Dla przykładu w Malezji FrieslandCampina realizuje program redukcji użycia cukru o 2700 ton. W przypadku serów żółtych półtwardych obniżono już poziom soli o 5%.
W zachodniej Europie FrieslandCampina będzie używać wyłącznie opakowania z certyfikatem FSC, a soję, olej palmowy i kakao z upraw certyfikowanych.
FrieslandCampina rozwija także Dairy Development Programme w Wietnamie, Malezji, Indonezji, Tajlandii, Tajlandii i Nigerii w celu poprawy jakości surowca, efektywności hodowli oraz dochodu farmerów. Firma wspomaga także farmerów w Niemczech, Holandii i Belgii poprzez program Foqus planet, który koncentruje się na dbaniu o dobrostan zwierząt, zmniejszeniu zużycia antybiotyków, bioróżnorodność i zarządzanie aspektami energetycznymi i kimatycznymi.