1. Aktualności
  2. Polska

Paccor: Już na etapie projektowania bierzemy pod uwagę aspekty ekologiczne

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© paccor

– Od wielu lat prowadzimy, we współpracy z naszymi kluczowymi klientami w branży mleczarskiej, programy redukcji wagi opakowań, przy jednoczesnym zachowaniu ich funkcjonalności – mówi w rozmowie z Forum Mleczarskie Biznes Joanna Grochowska, Marketing & Development Director w Paccor Group. – Zastępujemy też materiały pochodzące z surowców nieodnawialnych materiałami pochodzącymi ze źródeł odnawialnych. Produkowane w zakładzie w Siemianowicach Śląskich kubki DuoSmart® pozwalają zużywać od 20 do 50% mniej tworzyw sztucznych niż tradycyjne opakowania plastikowe. Produkujemy też, na dużą skalę, kubki DuoSmart na bazie biopolimeru Ingeo®.

– Tradycyjne materiały: polistyren i polipropylen, mogą być poddawane procesowi recyklingu bądź spalane w warunkach przemysłowych w celu odzyskania energii. Coraz szerzej stosujemy także PET, częściowo pozyskiwany z zawracanych odpadów, po poddaniu procesowi recyklingu (r-PET). Produkowane opakowania papierowe posiadają certyfikaty FSC lub PEFC, najbardziej znane świadectwa przyznawane wyrobom z drewna i papieru, potwierdzające zaangażowanie w odpowiedzialną gospodarkę zasobami leśnymi – wylicza Joanna Grochowska.
– Jesteśmy przekonani, że opakowania żywności będą dalej ewoluowały w kierunku rozwiązań pro-ekologicznych, wykorzystujących najnowsze osiągnięcia naukowe i technologiczne, a nadchodzące lata będą czasem budowania kultury konsumpcji w myśl hasła „reduce-reuse-recycle” i konstruowania efektywnych systemów zagospodarowywania i przetwarzania zużytych opakowań – podsumowuje nasza rozmówczyni.