1. Aktualności
  2. Polska

Śniadanie na piątkę z plusem!

Źródło: Mońki (MSM)
Autor: Janusz Górski
© mońki (MSM)
© mońki (MSM)

W lipcu do Sejmu trafił projekt ustawy o wycofaniu niezdrowego jedzenia ze sklepików szkolnych. Projekt zakłada, że z półek mają zniknąć chipsy, batony i cola. Tymczasem jednak na szkolnych korytarzach nadal króluje żywność zawierająca m.in. syntetyczne barwniki, tłuszcze oraz zbyt wiele cukru czy wzmacniaczy smaku. Dlatego też sami musimy zatroszczyć się o dietę naszych dzieci i nauczyć je prawidłowych nawyków żywieniowych. Moniecka SM podpowiada, jak przygotować dziecku pierwsze śniadanie i kanapkę do szkoły.

W Polsce z roku na rok liczba otyłych dzieci rośnie, ich nadwaga w dużej mierze wynika z nieprawidłowości w żywieniu. Lekarze i dietetycy apelują do rodziców, aby prawidłowe nawyki żywieniowe wyrabiali w dzieciach od małego.
Ucz dziecko dobrych nawyków
Wprawdzie propozycja zakazu sprzedaży fast foodowych przekąsek z pewnością pomoże w walce z problemem otyłości, ale całkowicie go nie rozwiąże. Wiadomo, że to, co zakazane, kusi najbardziej. Chociaż gazowanych napoi i słodyczy nie będzie można kupić na terenie szkoły, to już w sklepach w jej pobliżu będą normalnie dostępne. Prawdziwe wyzwanie stoi więc przed rodzicami, którzy często zapominają, że to od nich dzieci przejmują rozmaite nawyki, także żywieniowe. Dlatego już od najmłodszych lat należy uczyć je, jakie produkty są zdrowe, a których powinny unikać. Domowa edukacja z pewnością zaowocuje dokonywaniem świadomych wyborów przez najmłodszych.
Pierwsze śniadanie podawaj w domu
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego powinniśmy podawać go dziecku z rana, przed wyjściem, do szkoły. To bardzo istotne, ponieważ po wielu godzinach snu, konieczne jest uzupełnienie niedoborów energii. Zwykle rano wolimy pospać 5 minut dłużej, by następnie w pośpiechu wychodzić z domu. W takich okolicznościach śniadanie schodzi na drugi plan i w konsekwencji dajemy dziecku pieniądze na zakupy w sklepiku szkolnym. Wraz z początkiem roku szkolnego warto zmienić to przyzwyczajenie i wprowadzić rytuał codziennego jedzenia porannego posiłku. Kwestię jego skomponowania przemyślmy odpowiednio wcześniej, aby następnego dnia ze wszystkim zdążyć. – Regularne jedzenie wspólnych śniadań nie tylko przekłada się na korzyści zdrowotne, ale również odgrywa ważną rolę w życiu całej rodziny. Spożywanie posiłków w miłej, spokojnej atmosferze sprzyja umacnianiu pozytywnych relacji między bliskimi – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Jeśli nie dysponujemy zbyt dużą ilością czasu rano, wówczas warto sięgnąć po produkty, które są już pokrojone, np. ser żółty w plasterkach, ułatwią one przygotowanie śniadania. W naszej ofercie posiadamy sery w praktycznych opakowaniach typu „otwórz-zamknij”, które pozwalają na wielokrotne otwieranie produktu bez utraty świeżości. Na talerzu powinny się znaleźć różnorodne wyroby: pełnoziarniste pieczywo z serem lub wędliną, a także dodatki w postaci owoców i warzyw. Pamiętajmy, że dobrze zbilansowane śniadanie, zawierające węglowodany złożone, wapń i białko, zaspokaja ok. 20% dziennego zapotrzebowania na energię – tłumaczy Ewa Polińska.
Za mało białka, niższe oceny
Jeśli twoje dziecko łatwo się denerwuje, a w szkole ma słabe oceny, przyczyną może być niedobór białka. Jego właściwa ilość odpowiada za koncentrację oraz wpływa na wzrost i rozwój organizmu. – Doskonałym źródłem białka, którego nasz organizm nie umie sam wytwarzać, jest żółty ser. Białko to podstawowy budulec organizmu człowieka, a zawarte w nim aminokwasy wchodzą w skład każdej komórki naszego ciała. Żółty ser stanowi dobrą alternatywę dla osób nie lubiących lub nie jedzących mięsa. Dzięki zawartości fosforanu, witaminy D i A oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływa na nasz organizm. Szczególnie ważną rolę odgrywa w diecie dzieci i młodzieży, która znajduje się w fazie rozwoju – mówi Ewa Polińska
Kreatywna kanapka na pierwsze i drugie śniadanie
Często mimo najszczerszych chęci rodziców, dziecko niechętnie je śniadanie w domu, a zabrane do szkoły jedzenie ląduje w koszu. W takim wypadku mama lub tata, musi wymyślić jakiś sposób na zachęcenie pociechy do jedzenia. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie kreatywnych kanapek. Wystarczy kilka plasterków sera żółtego, chuda wędlina i warzywa, by stworzyć np. kanapki przypominające postacie z bajek. Taka forma z pewnością zaciekawi dziecko i sprawi, że posiłek będzie dużo chętniej jedzony. – Przed wyjściem dziecka do szkoły, trzeba zadbać, by zabrało ze sobą drugie śniadanie. Pełnowartościową kanapkę można umieścić w kolorowym, hermetycznym pojemniku, który nie otworzy się w plecaku – dodaje Ewa Polińska.
Dobrze skomponowany poranny posiłek to zastrzyk energii na całe przedpołudnie. Dzięki niemu zyskamy też lepszą pamięć i koncentrację. Ponadto okazuje się, że osoby nie jedzące śniadań, o wiele częściej sięgają po kaloryczne przekąski. U dzieci może to nieść za sobą ryzyko otyłości. Dlatego pamiętajmy: regularne jedzenie śniadań sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki!
Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.