Spadkowe tendencje cen na krajowym rynku zbytu produktów mleczarskich
W listopadzie, podobnie jak miesiąc wcześniej, na krajowym rynku zbytu przetworów mleczarskich przeważały spadkowe tendencje cen.
Średnia ważona cena sprzedaży wszystkich artykułów mlecznych objętych monitoringiem Ministerstwa Rolnictwa zmniejszyła się o prawie 6% w relacji miesięcznej, kształtując się na poziomie o prawie 5% wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Niemniej, już pod koniec listopada obniżki wyraźnie wyhamowały. Na przełomie listopada i grudnia br. potaniało jedynie masło w blokach i odtłuszczone mleko w proszku, co jest zgodne z tendencjami globalnymi. Podrożały natomiast praktycznie wszystkie przetwory płynne, w tym jogurty naturalne o ponad 2% w relacji tygodniowej do około 375 PLN/100 kg. Z drugiej strony w przypadku jogurtów ceny są o prawie 1% niższe niż przed rokiem, podczas gdy zarówno mleko w proszku jak i sery są droższe.