1. Aktualności
  2. Polska

Spada produkcja mleka w proszku, serów dojrzewających i masła, rośnie przetwórstwo mleka na jogurty

Źródło: BGŻ/ Marta Skrzypczyk
Autor: Barbara Wiercińska

W okresie styczeń - sierpień br. w porównaniu z zeszłym rokiem istotnie obniżyła się produkcja mleka w proszku, serów dojrzewających i masła, wzrosło natomiast przetwórstwo mleka na jogurty.

W przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej produkcja mleka w proszku obniżyła się o prawie 20% do 85,3 tys. t, serów dojrzewających - o 6,5% do 174,0 tys. t oraz masła - o prawie 5% do 109,0 tys. t. W dalszym ciągu rośnie natomiast przetwórstwo mleka na jogurty - w pierwszych ośmiu miesiącach br. ich produkcja zwiększyła się o prawie 15% w relacji rocznej do 334,5 mln l - i sery świeże (o prawie 8% do 237,0 tys. t).