1. Aktualności
  2. Świat

Od września rosną światowe ceny przetworów mleczarskich

Źródło: BGŻ/ Marta Skrzypczyk
Autor: Barbara Wiercińska

Po spadkach notowanych od maja do sierpnia br., we wrześniu światowe ceny przetworów mleczarskich zaczęły ponownie rosnąć, poza cenami masła które od czerwca br. utrzymują się na relatywnie stabilnym, ale jednocześnie rekordowo wysokim poziomie.

W drugiej połowie ubiegłego miesiąca odtłuszczone mleko w proszku w portach Oceanii podrożało średnio o prawie 1% wobec początku września do 3100-3300 USD/t, mleko pełne o ponad 2% do 3300-3650 USD/t, zaś ceny sera Cheddar i masła pozostały bez zmian. Warto zwrócić uwagę, iż pomimo kilkumiesięcznego okresu obniżek, ceny artykułów mlecznych nadal są istotnie wyższe, niż latem ubiegłego roku - o około 20 - 25% w przypadku OMP i PMP oraz o 60% w odniesieniu do masła.