1. Aktualności
  2. Świat

IDFA: ogromny wzrost amerykańskiego eksportu

Źródło: dairyreporter.com
Autor: Barbara Wiercińska

International Dairy Foods Association (IDFA) poinformowało o gwałtownym wzroście eksportu przetworów mleczarskich z USA w ciągu ostatnich miesięcy.

Od marca do maja 2010 wywóz serów wzrósł o 83% w porównaniu z analogicznym okresem roku 2009 roku, podczas gdy wywóz masła i mleka odtłuszczowego wzrósł odpowiednio o 189% i 72%. Do maja eksport produktów mleczarskich wzrósł o 36% w porównaniu z analogicznym okresem 2009 roku, a suma wartości eksportu zwiększyła się o 64%. Wzrost zanotowały sery, masło i beztłuszczowe mleko. Całkowita produkcja mleka w USA wzrosła w czerwcu o 2,4% w porównaniu do ubiegłego roku. Według IDFA pomimo wzrostu podaży, ceny mleka w USA w najbliższym czasie nie zmienią się.