1. Aktualności
  2. Świat

Chińczycy wciąż nieufni wobec jakości krajowego nabiału

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe
Autor: Barbara Wiercińska

Mimo uspokajających opinii władz w sprawie ostatniego małego kryzysu (mleko z niedozwolonymi substancjami) i niemal dwóch lat, jakie upłynęły od skandalu melaminowego, chińscy konsumenci nadal raczej negatywnie oceniają bezpieczeństwo nabiału, przede wszystkim płynnych produktów mleczarskich.

Chińskie Stowarzyszenie ds. Jakości (CAQ) opublikowało wyniki badania, które objęło 27 marek z 22 wielkich i średnich miast i wykazało, że konsumentom najbardziej zależy na jakości i marce produktu, a cena odgrywa mniejsza rolę. Na tej podstawie stworzono tzw. indeks zaufania konsumentów do żywności L mleko uzyskało w nim wynik ponad 68 punktów (na 100 możliwych). Najbardziej do produktów spożywczych zniechęca nadużywanie konserwantów, niska czystość mleka, niejasne oznaczenia (nazwa producenta, data przydatności do spożycia) i niehigieniczne plastikowe opakowania. Niski poziom zaufania Chińczyków do nabiału ma uzmysłowić branży i władzom, że niezbędna jest dalsza poprawa jakości i etykietowania artykułów mleczarskich.