1. Aktualności
  2. Świat

Produkty mleczne i mięso z klonowanych krów

Źródło: Frankfurter Rundschau
Autor: Barbara Wiercińska

Na całym świecie jest około 4000 sklonowanych krów. Brytyjczycy potwierdzają, że mięso i produkty mleczne z klonowanych zwierząt znalazły się w powszechnym obrocie.

Naukowiec Christoph Then uważa, że do niemieckiego obrotu weszły produkty z potomstwa klonowanych krów. Za przyczynę tego zjawiska Then uznaje brak kontroli importu z USA. Naukowiec podkreśla, iż przywożone nasienie nie było sprawdzane pod kątem możliwego źródła klonowania. W Unii Europejskiej ten proceder zostaje tematem tabu. Christoph Then jest przekonany, że mięso i produkty mleczne z potomstwa klonowanych krów weszły już do powszechnego obrotu, jednak podkreśla, że na pewno nie na skalę masową ze względu na duże koszta, które pociąga za sobą klonowanie.
Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności na świecie jest około 4000 sklonowanych krów. W Wielkiej Brytanii i Szwajcarii dowody, że mięso i produkty mleczne z potomstwa sklonowanych krów dostały się do powszechnego obiegu, są bardzo mocne. W Unii Europejskiej produkty z klonowanych zwierząt są zakazane, ale kwestią nieuregulowaną pozostają produkty z potomstwa sklonowanych zwierząt. W Unii Europejskiej coraz częściej pojawiają się jednak głosy takiemu projektowi przychylne.