1. Aktualności
  2. Świat

Kolejny włoski ser chronionego pochodzenia

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE
Autor: Barbara Wiercińska

Dnia 19 lipca 2010 r. ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 634/2010 wpisujące do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę włoskiego świeżego sera bawolego Ricotta di Bufala Campana (ChNP). Rozporządzenie wchodzi w życie 20. dnia po opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym UE.

Ricotta di Bufala Campana to świeży produkt mleczny, niedojrzewający, wytwarzany w procesie koagulacji termicznej białek serwatki bawolej, surowca pochodzącego z produkcji sera mozzarella di bufala. ChNP Ricotta di Bufala Campana charakteryzuje się wysoką zawartością wody (poniżej 75%) i zawartością tłuszczu nie mniejszą niż 12% w stanie mokrym, łagodnym smakiem i zapachem mleka bawolego. Ser ma kolor białej porcelany, konsystencję miękką i granulowatą, ale nie ziarnistą, nie posiada skórki. Obszar produkcji sera ChNP Ricotta di Bufala Campana obejmuje część regionów Kampania, Lacjum, Apulia i Molise (środkowe i południowe Włochy).