1. Aktualności
  2. Świat

Arla zwiększa produkcję w Stanach Zjednoczonych

Źródło: Arla Foods
Autor: Barbara Wiercińska

Arla rozbudowuje mleczarnię w Hollandtown w stanie Wisconsin, aby odpowiedzieć na rosnące zainteresowanie klientów serami klasy premium. Rozbudowa zakończy się wczesnym latem 2011 r. i ma podnieść sprzedaż w tej kategorii produktów.

Mimo kryzysu finansowego, sprzedaż Arli w Ameryce stale rośnie. W zeszłym roku w Stanach Zjednoczonych Arli podwyższyła się o 10 %, a w połowie 2010 wolumen sprzedaży wskazuje na 20% wzrost liczony rok do roku.
Wyraźnie widać, że na niszowy rynek wysokiej jakości serów, specjalność Arli w USA, ogromny wpływ wywarł kryzys ekonomiczny. – Konsumpcja artykułów spożywczych wysokiej jakości spadła podczas kryzysu, ale udało nam się go przetrwać, a nawet zdobyć nowe kontrakty z ogólnokrajowymi sieciami handlowymi – powiedziała wiceprezes Susie Møller Hjorth – To świetnie, że znów możemy zaobserwować wzrost na rynku produktów niszowych.
70 % produktów Arli sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych jest wytwarzana w dwóch zakładach w Muskegon (Michigan) i Hollandtown (Wisconsin), a 30% jest importowana z Danii. Mleczarnia w Hollandtown będzie teraz rozbudowywana, aby dotrzymać kroku rosnącej sprzedaży. Kiedy rozbudowa się zakończy, Arli będzie łatwiej konkurować o duże kontrakty – mówi Susi Møller Hjorth – Jednocześnie firma będzie mogła lepiej odpowiedzieć na zapotrzebowanie konsumentów na sery produkowane lokalnie oraz skoncentruje się na rozwoju oraz innowacjach.