1. Aktualności
  2. Świat

Australia eksportuje mniej mleka w proszku, ale więcej sera

Źródło: topagrar.com
Autor: Barbara Wiercińska

W sezonie mleczarskim 2009/2010 Australia eksportowała mniej produktów mlecznych niż w sezonie wcześniejszym. Przyczyną był spadek produkcji artykułów mleczarskich. Eksport chudego mleka w proszku spadł o 24,3 % do 116,6 tys. ton, a pełnotłustego mleka w proszku aż o 26,4 % do 108,7 tys. ton.

Australia koncentruje się widocznie na eksporcie serów. Ten wzrósł w ostatnim okrezie w porównaniu do poprzedzającego go sezonu. Mniej więcej połowa eksportu przypadła na ser Cheddar (63,5 tys. ton), którego sprzedaż za granicę wzrosła stosunkowo niewiele, bo o 5,7 %. Eksport innych gatunków serów zwiększył się o 24,9 % (o 17,5 tys. ton) do ok. 88,3 tys. ton.