1. Aktualności
  2. Świat

Chiny obniżają wymagany poziom białka, aby zapobiec dodawaniu melaminy do mleka

Źródło: news.alibaba.com
Autor: Barbara Wiercińska

Chiny obniżyły wymagania dotyczące poziomu białka w surowym mleku. Ministerstwo Zdrowia chce w ten sposób zniechęcić rolników od dodawania melaminy do mleka w celu przejścia testów na ilość protein.
Pomimo śledztwa i zakazów dotyczących użycia melaminy, wciąż znajdowane są produkty mleczne zanieczyszczone melaminą, co tylko uwydatnia fakt, że w Chinach wciąż jest problem z bezpieczeństwem żywności.

Tylko w zeszłym tygodniu władze przejęły 64 tony mleka w proszku i produkty zawierające szkodliwą substancję na północy prowincji Gansu i Qinghai i mleko w proszku z podejrzeniem zanieczyszczenia na południowym wschodzie Xinhua.
Nowy minimalny poziom protein w surowym mleku to 2,8% (wcześniej było to 2,95%) – oznajmiło Ministerstwo Zdrowia.
Nowy standard bardziej odpowiada rzeczywistości, po części dlatego, że wiele krów mlecznych karmionych jest paszą gorszej jakości, która ma niewielki poziom białka – powiedział sekretarz generalny Heilongjiang Dairy Association, Wu Heping, na konferencji w ministerstwie zdrowia.
Poziom 2,8% bazuje na danych zebranych podczas badań ministerstwa rolnictwa i najbardziej odpowiada obecnej sytuacji ekonomicznej Chin – powiedział ekspert ds. zdrowia Wang Zhutian.
Chiny ustaliły również maksymalny poziom melaminy w odżywkach dla dzieci na poziomie 1mg/kg i 2,5 mg/kg w innych produktów spożywczych.