1. Aktualności
  2. Świat

Po 4 miesiącach rośnie rola eksportu mleczarskiego z UE na tle świata

Źródło: FAMMU/FAPA
Autor: Barbara Wiercińska

Dzięki dużym wzrostom eksportu większości produktów mleczarskich z Unii Europejskiej, po 4 miesiącach br. wyraźnie wzrosła rola Wspólnoty na międzynarodowych rynkach tych towarów. Unia potwierdziła supremację w eksporcie serów, którego wolumen zwiększył się o blisko 1/5. Zwyżka głównego konkurenta – Nowej Zelandii – była skromniejsza i wyniosła tylko +3%. Eksport serów z Australii wzrósł o 15%, a z USA prawie o 1/3, ale przy wielokrotnie mniejszym wolumenie.

Wywóz masła zwiększył się o 11%, podczas gdy eksport nowozelandzki spadł o prawie 14% (wzrósł jednak o ponad 1/5 eksport pokrewnego produktu, BTM – bezwodnego tłuszczu mlecznego, do 39 tys. ton wobec słabszego wzrostu eksportu z UE i Australii, odpowiednio do 8 i ponad 4 tys. ton). Sprzedaż masła z Australii zmalała aż o połowę, natomiast ponownie doszło do dużego, dwuipółkrotnego wzrostu eksportu tego towaru ze Stanów Zjednoczonych. Wywóz odtłuszczonego mleka w proszku zwiększył się w okresie styczeń – kwiecień br. niemal dwukrotnie w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Natomiast główni unijni konkurenci odnotowali albo znacznie słabsze tempo zwyżki (Nowa Zelandia +16%, USA +8%), albo nawet wyraźnie spuścili z tonu – jak Australia, której wywóz zmalał aż o 45%. Jednym z niewielu wyjątków na tle ogólnej poprawy unijnego handlu był eksport pełnego mleka w proszku (PMP). W tym segmencie Nowa Zelandia podkreśliła swą dominację, sprzedając w omawianym okresie o ¼ większe ilości tych produktów niż rok wcześniej. Eksport z UE zmalał o ponad 10%, ale tempo spadku było i tak znacznie mniejsze niż w przypadku Australii (P36%).