1. Aktualności
  2. Świat

Eksperci z Unii Europejskiej potwierdzają: wytwarzanie produktów mlecznych może zostać wznowione tylko wtedy, gdy są one bezpieczne.

Źródło: Komisja Europejska
Autor: Barbara Wiercińska

Komisja Europejska uważnie śledzi sprawę zmienionego sera mozzarella, a produkcja mleka i produktów mlecznych w niemieckim zakładzie, w którym doszło do nieprawidłowości może zostać wznowiona dopiero po sprawdzeniu, czy produkty będą bezpieczne dla konsumentów – to wiadomości, które zostały podane po spotkaniu eksprtów UE (Krajów Członkowskich i Komisji) oraz Komitetu do Spraw Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt - SCoFCAH).

Niemieckie organy ds. bezpieczeństwa żywności poinformowały Kraje Członkowskie oraz Komisję w szczegółach o kontrolach przeprowadzonych przez odpowiednie władze oraz o odpowiednich środkach podjętych przez rząd. Komisja zaprezentowała Komitetowi ds. Łańcucha Żywnościowego wyniki badań, które zostały przeprowadzone od 23 do 25 czerwca. Odkryto m.in. błąd w informacji przekazanej przez producenta odpowiednim władzom, kiedy odkryto zanieczyszczenie. Komisja stwierdziła, że tylko, gdy właściwe organy dostarczą pełnych gwarancji, że źródło zakażenia zostało wyeliminowane, a jakość bakteriologiczna produktów została przywrócona, wytwarzanie produktów mlecznych (jak mozarella) może zostać wznowione.