1. Aktualności
  2. Świat

Niemcy: Wzrost spożycia świeżych produktów mlecznych i serów

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. AMI/ZMB, obliczenia własne
Autor: Barbara Wiercińska

W Niemczech wzrosło w 2009 r. spożycie mleka spożywczego i fermentowanych produktów mlecznych, zwłaszcza na bazie jogurtu. Konsumpcja śmietany na osobę utrzymała się na niezmiennym poziomie. Po raz pierwszy od lat wzrosło spożycie mleka pełnotłustego, z drugiej strony natomiast zmalała popularność mleka półtłustego, które w ostatnich latach zwiększało udział w rynku.

Wzrosło również spożycie serów – o około 2,3% lub 0,5 kg, do 22,7 kg na osobę. Konsumpcja serów twardych, krojonych i miękkich łącznie zwiększyła się o 0,2 kg do 10,5 kg, a serów świeżych – o 0,1 kg do 6,7 kg. Spadło spożycie serów topionych – o 0,1 kg do 1,5 kg na osobę.