1. Aktualności
  2. Polska

Sercowe sprawy – Gotuj z GDA

Źródło: Lazur (SM)
Autor: Barbara Wiercińska

W piątek 11 czerwca 2010 roku w sali balowej warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski odbyła się impreza – Sercowe Sprawy – gospodarzem był Mistrz Kulinarny Robert Sowa. Imprezę zorganizował Robert Sowa, wydawnictwo Artim oraz firma SetPoint. Założeniem tego wydarzenia była promocja zdrowego stylu życia, prawidłowego odżywiania. Zwrócono szczególna uwagę na aktywność fizyczną, właściwy wypoczynek i profilaktykę chorób serca.

Przedstawiciele świata polityki, prawnicy, aktorzy dziennikarze i sportowcy, przygotowywali oryginalne smaczne, a przede wszystkim zdrowe dania. Wśród gości biorących udział w bankiecie znaleźli się m.in.: mecenas Jacek Dubois, mecenas Aleksander Pociej, Eurodeputowany Bogusław Sonik, poseł Janusz Piechociński, Andrzej Supron, Anna Samusionek, Marta Kielczyk, Barbara Stanisławczyk, Jacek Rozenek, poseł Iwona Guzowska, Anita Włodarczyk, Karol Strasburger.
Organizatorzy przygotowali bardzo interesujący program prozdrowotny. Wyszukane, zdrowe potrawy serwował Hotel Jan III Sobieski, Lazur (SM) częstowała swoimi wyśmienitymi serami, można było również spróbować doskonałej jakości win. Goście mogli skorzystać z porad dietetyków, obejrzeć pokaz technik medytacji. Zaprezentowane zostały przeróżne formy aktywności fizycznej, można było zbadać serce i skorzystać z porad kardiologów.
Nie zabrakło wielu konkursów z cennymi nagrodami. Jednym z nich był pokaz gotowania. Prezes Lazur (SM), Zenon Michaś, stanął w kulinarne szranki razem ze znakomita drużyną – aktorką Anną Samusionek i wybitnym sportowcem Andrzejem Supronem. Wspólnie przygotowali wspaniałe potrawy z udziałem ryb oraz oczywiście…serów Lazur. Przygotowane dania zyskały uznanie zarówno wśród jurorów jak i publiczności. A sery Lazur po raz kolejny podbiły serca i podniebienia zaproszonych gości.