1. Aktualności
  2. Świat

Udaremniony nielegalny import wielkich partii nabiału do Włoch

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe
Autor: Barbara Wiercińska

Działania podjęte przez włoską Straż Skarbową (Guardia di Finanzia) wstrzymały w 2009 roku nielegalny import produktów mleczarskich o wartości milionów euro. Złożyły się na to próby sprzecznego z prawem wwozu 1,3 mld litrów mleka, 86 tys. ton twarogów oraz 130 tys. ton mleka w proszku i podobnych wyrobów (w tym 15 tys. ton kazeiny stosowanej do produkcji serów). Włoskie organizacje mleczarskie wciąż ubolewają jednak, że import szkodzi krajowym rolnikom do tego stopnia, że niektórzy muszą rezygnować z działalności w sektorze.

Ocenia się, że co czwarty sprzedawany w Italii litr mleka o przedłużonym okresie trwałości pochodzi z zagranicy, a duża część włoskich serów jest wytwarzana z importowanego surowca. Zrzeszenia producentów przy wsparciu konsumentów domagają się zatem od zakładów, aby podawały więcej informacji o pochodzeniu mleka służącego do przetwórstwa. Spożycie mleka pitnego we Włoszech jest niskie i wykazuje trend spadkowy. Wynosi ono tylko 56 litrów rocznie wobec europejskiej przeciętnej 90 litrów czy ponad 100 litrów w Wielkiej Brytanii i Hiszpanii.