1. Aktualności
  2. Świat

Standardy ISO rozszerzone na mleko owcze i kozie

Źródło: dairyreporter.com
Autor: Barbara Wiercińska
© ISO, 2010

Standardy ISO dotyczące zawartości tłuszczu w mleku zostały rozszerzone na mleko owcze i kozie.
Opracowany w 1984 r. standard ISO 1211 | IDF 1 dostarcza testu na zawartość tłuszczu w mleku oraz zawiera wyznaczniki dotyczące podawania wyników. Jego celem jest zapewnienie, że użyty termin mleko chude, półtłuste i pełnotłuste mają wszędzie takie samo znaczenie i że we wszystkich markach użyta jest ta sama miara.

Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO) oraz Międzynarodowa Federacja Mleczarska (IDF) opublikowała już trzecią edycję standardu, który został uaktualniony oraz rozszerzył swój zakres na większy asortyment mleka. Kluczowa zmiana, która nastąpiła w porównaniu z opublikowaną w 1999 r. drugą edycją, to fakt, że rozszerzono standard na mleko owcze i kozie. Metodologia opisana w nowej edycji może być użyta zarówno do mleka owczego i koziego (czy jest pełnotłuste, półtłuste czy chude), jak i do mleka chemicznie konserwowanego i przetworzonego płynnego mleka.
ISO 1211 | IDF został przygotowany przez komitet techniczny ISO – ISO/TC 34, podkomitet SC 5, mleko i produkty mleczne, we współpracy z IDF.