100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Aktualności

Standardy ISO rozszerzone na mleko owcze i kozie

Źródło: dairyreporter.com   Dodano: 2010-06-18 07:56:19

© ISO, 2010

Standardy ISO dotyczące zawartości tłuszczu w mleku zostały rozszerzone na mleko owcze i kozie.
Opracowany w 1984 r. standard ISO 1211 | IDF 1 dostarcza testu na zawartość tłuszczu w mleku oraz zawiera wyznaczniki dotyczące podawania wyników. Jego celem jest zapewnienie, że użyty termin mleko chude, półtłuste i pełnotłuste mają wszędzie takie samo znaczenie i że we wszystkich markach użyta jest ta sama miara.

Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO) oraz Międzynarodowa Federacja Mleczarska (IDF) opublikowała już trzecią edycję standardu, który został uaktualniony oraz rozszerzył swój zakres na większy asortyment mleka. Kluczowa zmiana, która nastąpiła w porównaniu z opublikowaną w 1999 r. drugą edycją, to fakt, że rozszerzono standard na mleko owcze i kozie. Metodologia opisana w nowej edycji może być użyta zarówno do mleka owczego i koziego (czy jest pełnotłuste, półtłuste czy chude), jak i do mleka chemicznie konserwowanego i przetworzonego płynnego mleka.
ISO 1211 | IDF został przygotowany przez komitet techniczny ISO – ISO/TC 34, podkomitet SC 5, mleko i produkty mleczne, we współpracy z IDF.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij