100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Aktualności

UE chce bardziej zrozumiałego oznaczania żywności.

Źródło: BBC   Dodano: 2010-06-17 13:21:37

Nowe propozycje dotyczące regulacji znakowania żywności w Unii Europejskiej trafią dziś do Parlamentu Europejskiego. Podanie na etykiecie kraju pochodzenia może stać się obowiązkowe w przypadku mięsa, drobiu, ryb, produktów mlecznych, owoców i warzyw. Dodatkowo na mięsie powinna znaleźć się informacja, gdzie dokładnie zwierzę było hodowane.

Pojawiają się jednak obawy, że wprowadzony w całej UE system podobny do sygnalizacji świetlnej może piętnować niektórą żywność. Dla sera, na przykład, światło mogłoby być czerwone z powodu tłuszczu, ale może być też zielone, ponieważ zawiera wapń i proteiny.
Według Komisji Europejskiej należy uaktualnić przepisy dotyczące etykiet, ponieważ wielu konsumentów kupuje obecnie w internecie, a jedzenie jest pakowane w nowy sposób.
Zwolennicy uproszczenia etykiet wskazują na rosnącą liczbę osób z nadwagą w Europie, twierdząc że należy pomóc kupującym w podejmowaniu właściwych decyzji.
System oznaczania sygnalizacją świetlną jest używany przez kilka supermarketów, a pomysł jest popierany przez Europejską Organizację Konsumentów BEUC. Dyrektor generalna BEUC mówi, że niezależni badacze stwierdzili, że schemat oznaczania kolorami to system najbardziej zrozumiały i praktyczny dla kupujących.
Parlament Europejski odrzucił jednak system sygnalizacji świetlnej w marcu, ze względu na gakt, że poszczególnym krajom powinno się dać możliwość zachowania narodowych schematów, pod warunkiem, że nie godzą one w przepisy UE.
Organizacje konsumenckie są przeciwko lobbystom z przemysłu spożywczego, którzy ich zdaniem obawiają się zbyt dużego obciążenia administracyjnego.
Według nowej legislacji na przedzie opakowania obowiązywać będzie podanie wartości energetycznej, tłuszczu, tłuszczu nasyconego oraz węglowodanów ze specjalnym odniesieniem do zawartości cukru i soli – wszystko podane w stosunku do 100 ml. Lub 100 gram lub w stosunku do całej porcji.
Obowiązkowe oznakowanie alergenów zostanie rozszerzone na jedzenie, które nie zostało opakowane, włączając w to jedzenie restauracyjne.
Przed członkami Europarlamentu jeszcze daleka droga, zanim wszystkie poprawki zostaną wprowadzone. Kiedy wszystko będzie postanowione, producenci żywności będą mieli 3 lata na uaktualnienie swoich etykiet, a mniejsze firmy zatrudniające poniżej 100 pracowników – 5 lat.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij