1. Aktualności
  2. Świat

Francja: W 2011 fuzja między Eurial i Glac

Źródło: lafranceagricole.fr
Autor: Barbara Wiercińska

Prezesi Eurial i le Glac oznajmili, że ich przedsiębiorstwa połączą się do 2011 roku. Dzięki tej fuzji powstanie druga co do wielkości grupa mleczarską we Francji i pierwszy gracz w sektorze serów kozich.
Nowa grupa będzie skupować około 2 mld. litrów mleka, z którego 300 mln. będzie pochodziło od kóz. Mleko dostarczać będzie 10 tys. producentów, a firma zatrudni 2,65 tys. pracowników etatowych, aby osiągnąć obrót 1,3 mld. euro. Grupa obejmie 20 zakładów produkcyjnych w regionie Poitou-Charentes, Kraju Loary, na południu Bretanii i Owernii, w których wytwarza się masło, mleko, sery krowie i kozie, śmietanę i inne produkty mleczne.

Od dawna mówi się o zacieśnianiu współpracy tych dwóch dużych firm, ale oficjalnie decyzja zapadła podczas generalnego zgromadzenia centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich z Charentes-Poitou.
Ustalono, że w okresie 18 miesięcy zostaną podjęte kroki prawne potrzebne do przeprowadzenia fuzji.
Według Alaina Leberta i Guya Maingreta, odpowiednio prezesów Glac i Eurial, ich spółdzielnie miały wiele punktów wspólnych, między innymi obszar aktywności, gamę produktów i pozycję na rynku. Priorytetem nowej jednostki będzie połączenie skupu oraz współpraca w dziedzinie badań i rozwoju.
– Powstanie nowej jednostki pomoże także lepiej reagować na potrzeby klientów, hurtowników, rolników i eksporterów, dzięki powiększonej ofercie produktów – podkreślił Guy Maingret. Cel jest wiadomy – poszerzanie swobody działania, aby móc inwestować w waloryzację produktów.
Wciąż powraca pytanie związane z fuzją, na które jeszcze nie odpowiedziano. Ponieważ w grupach mleczarskich istnieją struktury, które się dublują, prawdopodobnie potrzebna będzie restrukturyzacja działów, tak administracyjnych jak i produkcyjnych i być może zamknięcie niektórych z tych jednostek.