1. Aktualności
  2. Polska

Twaróg krajanka z Ostrołęki doceniony przez ekspertów branżowych

Źródło: Ostrołęka (SML)
Autor: Barbara Wiercińska

Wybór serów dostępnych na rynku jest dziś praktycznie nieograniczony. Skąd więc być pewnym, że decydujemy się na najlepszy? Najlepiej jest zaufać ekspertom. W ostatniej XXIII Krajowej Ocenie Serów, Twarogów i Mlecznych Nowości Rynkowych przyznali oni pierwsze miejsce twarogowi półtłustemu Milandia krajanka z Ostrołęki (SML).

Ser twarogowy jest produktem spożywczym wytwarzanym z mleka, od tysięcy lat zachwycającym swoim smakiem i konsystencją. Otrzymuje się go zazwyczaj poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka, które są poddawane dalszej obróbce. Wytwarzany w ten sposób ser to jeden z niezbędnych składników kuchni wielu krajów – nasza również byłaby bez niego o wiele uboższa.
Twaróg „Milandia Krajanka” jest ceniony przez konsumentów przede wszystkim za swój wyborny smak, konsystencję umożliwiającą jego łatwe krojenie oraz świeży mleczny aromat. Jest źródłem łatwostrawnego białka i nie zawiera środków konserwujących. Wysokiej jakości mleko użyte w procesie produkcyjnym oraz staranny i tradycyjny sposób realizacji procesu technologicznego sprawiają, że jest to bez wątpienia smakołyk, który można polecić każdemu.