1. Aktualności
  2. Świat

Hiszpania: Murcja eksportuje 80% serów kozich z Chronioną Nazwą Pochodzenia.

Źródło: EUROPA PRESS
Autor: Barbara Wiercińska

Region Murcji eksportuje 80% całej produkcji serów kozich z Chronioną Nazwą Pochodzenia, głównie do Stanów Zjednoczonych, kraju, który przoduje w imporcie zwłaszcza serów Queso de Murcia al Vino oraz Queso de Murcia Curado (odpowiednio 62,7% i 55,7% całości eksportu).

Wlk. Brytania i Niemcy importują najwięcej serów z Murcji na rynku europejskim, a na rynku międzynarodowym coraz większą rolę zaczyna grać Rosja i Japonia – jak wynika z raportu regionalnego.
Z komunikatu Rady regionalnej wynika, że Murcja jest regionem, który eksportuje najwięcej sera koziego. W 2009 wyprodukowano 345 tys. kilogramów z Chronioną Nazwą Pochodzenia, z czego 309 tys. kilogramów to Queso De Murcia al. Vino, a 35 tys kg. to Queso de Murcia Curado.