1. Aktualności
  2. Świat

Dania uchyla przepisy dotyczące dodatków smakowych

Źródło: dairyreporter.com
Autor: Barbara Wiercińska

Dania uchyliła własne przepisy dotyczące dodatków smakowych do produktów mlecznych ze względu na sfinalizowanie listy dodatków przygotowanej przez Unię Europejską i dostosowanie do unijnych przepisów.

W 1992 Dania wprowadziła swoją własną legislację dotyczącą dodatków smakowych do produktów mlecznych, gdyż nie było listy dodatków zaakceptowanych w całej Unii Europejskiej. Władzom zależało na dodatkach do produktów mlecznych, bo ich konsumpcja była bardzo duża wśród dzieci. Wymagano użycia odpowiednich ilości konkretnych dodatków. Uchylenie przepisów, zatwierdzone pod koniec maja, ucieszyło przedsiębiorstwa produkujące dodatki oraz producentów żywności, ponieważ nie będą oni musieli już przechodzić długotrwałych procedur przed wprowadzaniem produktów na rynek duński.
Już w styczniu 2009 w życie weszła europejska regulacja dotycząca dodatków (Regulacja (EC) No. 1334/2008), która będzie miała zastosowanie od 20 stycznia 2011 r. Rzecznik duńskiego Ministerstwa Żywności Fødevarestyrelsen powiedział FoodNavigator.com, że zaawansowany stan ujednolicania przepisów oznacza, że oddzielne regulacje krajowe już nie są potrzebne.
Dania posiada również własne przepisy dotyczące enzymów użytych podczas produkcji. Nie ma na razie informacji, że zostaną one uchylone. Nowe regulacje unijne dotyczące enzymów (No. 1331/2008) nie zostały dotąd zaakceptowane przez większość krajów członkowskich.